Nieuwe bedrijfsmodellen in tijden van Smart Industries

De collegezaal bij de RUG ter grootte van 125 man was afgeladen gister, bij het Super College Smart Manufacturing, georganiseerd door de Region of Smart Factories. 8 professoren van verschillende universiteiten gaven inzicht in de laatste ontwikkelingen omtrent Smart Industries. Onderwerpen waren uitéénlopend: van Technologie, via de ontwikkeling van het Smart Factory concept, tot een bijzondere lezing van Prof. Dr. Ir. Hans Wortmann over nieuwe businessmodels.

Als Professor in Informatie Systemen & Operations verbonden aan de Economie en Bedrijfskunde faculteit aan de RUG, heeft Wortmann zich onder andere toegelegd op de waarde van IT in het bedrijfsleven. Dat schrijdt veel verder dan de meeste maakbedrijven wellicht beseffen. Wortmann begon zijn lezing door de zaal te vragen naar de top 10 van meest innovatieve bedrijven, als opgetekend door Forbes. De antwoorden waren de usual suspects en werden al snel genoemd: Tesla, Google, Microsoft, Amazon, Apple, enzovoort. Allemaal bedrijven die men al snel clustert onder de noemer “Tech-bedrijven”, en van wie het succes bepaald wordt door IT. Opvallend is dat er zich tussen deze bedrijven vooral veel bedrijven bevinden die niet primair IT leveren: Tesla (auto’s), Amazon (retail) & Google (advertenties). Het zijn wel stuk voor stuk bedrijven die IT succesvol hebben ingezet als fundament onder hun bedrijfsmodel.

Het toverwoord is “schaalbaarheid”. Software is ontzettend schaalbaar: Het wordt één keer ontwikkeld en kan daarna ongelimiteerd worden inzetten. Door software als basis te gebruiken onder je bedrijfsmodel, wordt je bedrijfsmodel ook heel schaalbaar. En die schaalbaarheid maakt plotseling allemaal mogelijkheden bereikbaar, die zonder IT onder je bedrijfsmodel onmogelijk geacht werden. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan:

  • Het gecentraliseerd aanbieden van onderhoud aan je product (Volkswagen bracht gisteren naar buiten daar 70% snellere doorlooptijden mee te verwachten)
  • Item Klanten verregaande customization van je product aanbieden (uw scribent knikte instemmend)
  • Het aanbieden van leaseconstructies in plaats van koop
  • Diensten rondom het daadwerkelijke product. Zoals de leveranciers van landbouwwerktuigen die meerwaarde levert door a.h.v. data-analyses de boer te adviseren

Voor de meeste maakbedrijven liggen er nog veel kansen bloot. De truc is om investeringen in bedrijfsmiddelen niet langer als losstaande investeringen te zien maar als onderdelen van een complete infrastructuur. In het bijzonder is het dan interessant om te investeren in het ondersteunen van de complete life-cycle van je product. Dat begint dan met het aanbieden van je product als een service, waarbij je product in eigen eigendom blijft en je klanten je product leasen. Gedurende de hele product life-cycle biedt je software dan ondersteuning aan je klant. Dat begint uiteraard bij het aankoopproces. Tijdens de orderverwerking sta je in nauw contact met je klant via een klantportaal en na aflevering regel je via datzelfde klantportaal samen met je klant het onderhoud. En alles on demand: Een klant wil niet meer afhankelijk zijn van dealers die alleen tijdens werktijden geopend zijn, maar een machine bestellen zodra het hem uit komt.

Elfskot

De Elfskot Configurator is geheel op bovenstaande leer gestoeld, en biedt ondersteuning voor de eerste fase binnen de product life-cycle. Wij werken vandaag al aan deze toekomst. Met de Elfskot Configurator maken wij uw verkoopkanaal schaalbaar. Maar onze visie gaat verder. Zo is het uitgangspunt van onze product configurator altijd dat de gebruiker een potentiële klant is, die ’s avonds onderuitgezakt op de bank met zijn tablet in de hand een product configureert: On demand. Ook is onze configurator al klaar voor leaseconstructies, met de leasecalculator die flexibel is in te richten met verschillende leaseconstructies, looptijden, rentepercentages, koerswisselingen en onderhoudsplannen. En die verregaande customization? Een serieus alternatief voor de Elfskot Configurator is er niet.

  • Deel dit bericht
Terug naar Inspiratie

Integreer de Elfskot Product Configurator

Standaard integratie met ERP

Voor de meestgebruikte ERP systemen hebben wij gestandaardiseerde koppelingen klaar staan.

Zit uw koppeling daar niet tussen? ​ERP, CRM, MRP, CAD, CAM en alle andere denkbare systemen: koppel gemakkelijk zelf met behulp van onze SDK!

Ook stressvrij verkopen?

Ontdek vrijblijvend wat de Elfskot Product Configurator kan betekenen voor uw organisatie.

Boek een gratis demo Of neem contact op